Sådan gør du bilen klar til foråret og de varme tider

Bilen har brug for lidt ekstra kærlighed engang imellem, derfor har vi spurgt en værkfører hvordan man gør bilen klar til foråret: 

Lige nu er det den perfekte tid, til at gøre bilen klar til foråret. Vinteren har været hård ved din bil, du har måske ikke brugt airconditionen, vasket salten væk eller tjekket olien i den bidende kulde, og det kan give altså få nogen konsekvenser. Derfor har vi samlet en værkføreres gode råd, til lige at tjekke op på bilen og gøre den klar til de varmere måneder.

1. Sommerdækkene skal på

Først og fremmest skal du af med vinterdæk og på med sommerdæk. Sommerdæk er designede og testede til at give det bedst mulige vejgreb og den kortest mulige bremselængde på en varm, tør eller våd sommervej. Og nu, hvor det lunere vejr er på vej, er det et godt tidspunkt at skifte dæk på.

Kontroller alle dæk, også reservedækket, hvis bilen har et. De må ikke være beskadiget, og dæktrykket skal være på det anbefalede niveau for sommer. Du finder det anbefalede niveau for dine dæk i din bils instruktionsbog. Der bør være mindst 3 mm slidbane på alle dæk.

Hvis din bil er udstyret med overvågning for dæktrykket skal du huske at ”fortælle” bilen, at du har skiftet fra vinter til sommerhjul. Du kan se i din instruktionsbog, om det er noget du selv kan gøre, men ellers står dit værksted parat til at gøre det for dig. Du kan se her, hvordan du nulstiller dit dæktryk på en Toyota. 

2. Bremseklodserne
Vinterens fugt og kulde kan være barskt for bremsesystemet. Hvis du oplever kraftig bremsestøj og forringet bremsekraft, kan det være et tegn på at bremserne skal skilles ad og undersøges af dit værksted.

Kontakt dit lokale værksted og aftal en tid, så de kan vurdere, om bremserne skal have et eftersyn.
3. Bilens batteri
Kontroller at batteri-polerne ikke er blevet irrede, og overfladen på batteriet ikke er snavset. Hvis batteriet er placeret i kabinen eller i bagagerummet, er det ikke relevant.


Er dit batteri over 5 år gammelt, bør du få det tjekket hos dit værksted.

4. Sørg for, at bilens motor ikke koger

Kontroller motorens kølesystem for at undgå overophedning. Vent med at kontrollere til motoren er kold, og hvis du er i tvivl om kølevæskebeholderens placering, er det beskrevet i instruktionsbogen.

Der er forskel på frostvæskers kemiske sammensætning, så tjek også i instruktionsbogen hvilken type, din bil bruger.

Beholderen skal være fyldt op med kølevæske til mærket. Det sidste du skal kontrollere er, at der ikke er utætheder. Kig og mærk efter væske ved slanger og køleren i fronten af bilen.

5. Hold øje med bilens motorolie

Kontroller olieniveauet regelmæssigt. Som med kølevæsken bør du tjekke, om det er tid til eller næsten tid til olieskift, før du tager afsted på en længere køretur. Er du i tvivl om, hvilken olie der passer til din bil, så kontakt dit værksted.

Vent med at tjekke olieniveauet, til bilen har stået stille mindst 30 minutter. Kig efter symbolet med en oliekande. Når du skruer låget af, sidder der en målepind, du skal bruge. Olieniveauet bør ligge pænt mellem minimum og maksimum.

6. Tjek kabineluftfiltrene

Føles luften ikke helt frisk i kabinen, kan det være et tegn på, at luftfilteret skal skiftes. Og har du pollenallergi – eller en anden i familien har det, kan du med fordel overveje at få installeret et pollenfilter.

Pollenfilteret renser luften som et almindeligt luftfilter, men et ekstra lag af kul i filteret sikrer desuden at kabinen er fri for pollen.

7. Aircondition skal luftes igennem

Hvis din bil har aircondition anbefaler vi, at du anvender det hele året rundt. Men har du ikke brugt det et stykke tid, er det nu, du skal starte det op igen.

Kør et par længere ture med airconditionen slået til. Hvis du har mulighed for det, kan du bagefter med fordel lade vinduerne være rullet ned i 30 minutter.

Hvis du derefter oplever en eller flere af følgende ting, anbefaler vi, at du får lavet et eftersyn af anlægget på dit værksted:

  • Grim lugt, når du bruger aircondition.
  • Hvis du ikke føler anlægget kan køle kabinen godt nok ned, når der er meget solskin
  • Hvis du oplever at ruderne dugger meget, selv om aircondition er slået til.

8. Vinteren er hård ved viskerbladene

Kontroller at viskerbladene fjerner vandet fra ruden uden at efterlade striber. Kig eventuelt gummiet efter for revner. Og tjek at sprinklervæskebeholderen er fyldt op med en væske, der passer til årstiden Brug din instruktionsbog, hvis du er i tvivl om hvilken beholder, der er til sprinklervæske.

Du kan med fordel pudse forruden manuelt for at optimere dit udsyn. Når det er meget vådt, vil der altid sprøjte beskidt vand op på din forrude fra de andre biler. Det kaldes ”trafikfilm”, og det fjerner du nemmest med vand og sæbe.

Et ekstra tip: efter vand og sæbe, kan du arbejde ruden godt igennem med et halvt æble eller lidt eddike. Husk også viskerne. Og skyl godt efter med vand.

9. Salt på vejene ødelægger din bil

Salt og fugt er en farlig kombination i forhold til rust. Derfor er den en god ide jævnligt at få skyllet salt af undervognen – du skal altså ikke tøve med at få vasket bilens undervogn godt her i foråret. En bilvask med undervognsskyl er en god investering i din bil.

Find bilhus / værksted tæt på dig

Få en prisvurdering af din byttebil

Se et stort udvalg af brugte biler

Læs alt om aktuelle nye bilmodeller